BOX X

BOX X

  • Project: BOX X
  • Year: 2012
  • Team: Berthine Bruijnooge, Veerle van der Heijden, Annefleur Huijser, Manon Mastik, Daphne Rijkoort.

De Jonker Fransstraat is een ‘gewone straat’ op het eerste gezicht. Maar niets is minder waar. Het is de straat die Rotterdam noord met het centrum CONNECT. Zonder de omgeving in zich op te nemen, bewegen mensen zich door de straat. Er is geen oog voor de leegstand en de kwaliteiten van de huidige, gespecialiseerde winkels. Ons doel is de verbinding aan te gaan tussen bewoners, verkeer, mens en winkel, to CONNECT; om zo mensen stil te laten staan bij de bestaande ruimte.

De basis om te verbinden is to COLLECT. Webwinkels zijn in opkomst maar missen vaak een fysieke ruimte om te ervaren en distribueren. In de Jonker Fransstraat wordt deze mogelijkheid geboden. De straat heeft de

potentie om mensen met elkaar te verbinden. Een fysieke flexibele ruimte om te ontmoeten, te verzamelen/verdelen en to GO. Een aantrekkingskracht van korte duur op de doorroute naar de plaats van bestemming.

Voor de lange termijn zal dit concept er voor zorgen dat geleidelijk de leegstaande winkelruimtes gevuld zullen worden met diverse kleine gespecialiseerde webshops, die de ruimte zullen gebruiken voor verkoop en opslag. Door deze invulling worden de huidige kwaliteiten van de straat versterkt en wordt leegstand voorkomen.