CASA CARLOS RUIZ ZAFON

CASA CARLOS RUIZ ZAFON

  • Project: CASA CARLOS RUIZ ZAFON
  • Year: 2012

Het Europoint complex in Rotterdam-West, bestaande uit 4 torens, komt met de jaren steeds verder leeg te staan. Gemeente en diverse bedrijven hebben hun heil ergens anders gezocht. Wat doe je met deze overgebleven ruimte? Stel dat je als nieuwe bewoner/gebruiker van het complex carte blanche krijgt om te doen met je ruimte wat jij wilt?

Dit was de insteek voor het ontwerp van een woon- werkwoning in het Europoint complex voor de Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafon, wiens werk in 40 landen wordt uitgegeven. Je kan hem kennen van zijn succesvolste boek ‘Schaduw van de wind’ of een van zijn vele andere titels. De woning voor Carlos Ruiz Zafon moet zijn hulpmiddel voor het schrijven worden. Als schrijver zijnde spelen zijn herinneringen een belangrijke rol. Hij wil alles onthouden om te gebruiken voor zijn boeken. Zijn woning zal hem hierbij helpen.

Aan de verschillende ruimtes zullen de woorden die belangrijk zijn voor het onthouden van dingen toegekend worden. Dit zijn de woorden wie, wat, waar, waarom, waardoor, wanneer. Het op deze manier gebruiken van de woning is gebaseerd op het “geheugenpaleis”. Dit zijn verzonnen woningen waarbij mensen gedachtes toekennen aan de verschillende ruimtes, om het zo te kunnen onthouden.