EXPOSITIE NPRZ

EXPOSITIE NPRZ

  • Project: EXPOSITIE NPRZ
  • Year: 2013
  • Team: Kazuma Eekman, Britt Hoogenboom, Floor Hoogland, Nikki Leeyen, Manon Mastik.

Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, is het programma dat Rotterdam Zuid uit ‘de put’ moet halen. Op dit moment krap 3 jaar van start en loopt door tot 2030. Het programma richt zich op de pijlers school, werk en wonen in 7 focuswijken op Zuid, wat inhoudt dat alle bewoners in deze wijken onderdeel zijn van het programma.

Uit onze straatinterviews bleek dat veel van deze bewoners niet van het bestaan van het Nationaal Programma weten. Dit verbaasde ons, omdat het programma op veel punten valt of staat met het actief participeren van bewoners. Het Nationaal programmabureau is bekend met deze onbekendheid, maar zij geven op dit moment andere projecten de prioriteit om zo resultaten te boeken. Begrijpelijk, maar wij als studenten kunnen hier ook wat in betekenen. Daarom organiseerden wij een expositie over ons onderzoek naar het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.

Met deze expositie werd het uitvoeringsplan op een visuele manier ‘behapbaar’ gemaakt voor de bewoners, om hun op deze wijze te informeren over wat hun de komende jaren te wachten staat en wat zij zelf kunnen betekenen voor het ‘nieuwe’ Rotterdam-Zuid. Wij verwachtten door deze openheid van zaken een deel van de welbekende spanning tussen bewoners en beleidsmakers weg te kunnen nemen.

Binnen de expositie werd er ruimte geboden worden om feedback te geven aan het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, waarmee de expositie voor alle partijen, zowel bewoners als beleidsmakers, een plek werd van informeren en geïnformeerd worden.

Resultaat; alle partijen weten waar ze staan en wat de onderlinge verwachtingen zijn.