FROM FRONT TO BACK

FROM FRONT TO BACK

  • Project: FROM FRONT TO BACK
  • Year: 2012

Het Hang en Zijl; bij menig Rotterdammer gaat er wel een belletje rinkelen. Is dat niet vlakbij de Markthal? Daar kan je binnenkort toch surfen? Ja en ja. Met die bekendheid was het in 2012 wel anders gesteld. Vroeg iemand of ze het Hang en Zijl kende en je kon rekenen op een nee. Je zag er dan ook vrijwel nooit iemand. Dit komt omdat het een redelijk afgeschermd gebied is en er (behalve voor bestemmingsverkeer) geen noodzakelijkheid is om er naar toe te gaan, zo zijn de ingangen van de aangrenzende winkels aan de Hoogstraat i.p.v. aan het Zijl. Het gevolg hiervan is dat het gebied van het Hang en Zijl aanvoelt als een en al achterkant; ongezellig. Dit onderzoek ‘From front to back’ moest dan ook antwoord geven op de vraag hoe je mensen naar dit gebied aan het water kon krijgen om zo het “achterkantgevoel” kwijt te raken.

Het resultaat is een onderzoek naar verschillende routes die het publiek naar het water aan het Hang en Zijl kunnen brengen. Er wordt gekeken naar zowel reguliere routes (via de openbare ruimte) als alternatieve routes (door gebouwen heen; bijvoorbeeld de winkels aan de Hoogstraat)

Dit onderzoek is bepalend geweest voor de plaatsing van de folly Surrounded. Klik  hier om meer te lezen over dit project.