GANGWAY

GANGWAY

  • Project: GANGWAY
  • Year: 2010

Rem Koolhaas, Daniel Liebeskind, Herzog en De Meuron, Frank Gehry, Rietveld, Gaudi, Berlage, Mies van der Rohe, Dom Hans van der Laan, Le Corbusier, Herman Hertzberger. Allemaal architecten die hun sporen hebben nagelaten. Waardoor werden of worden zij geïnspireerd? Waar reageren ze op? Welke ontwerpmethodes passen ze toe? En misschien wel de belangrijkste vraag: kan je in de stijl van een bepaalde architect ontwerpen door antwoord te geven op deze vragen?

Dit paviljoen ‘Gangway’ is het resultaat van het beantwoorden van deze vragen voor de architecten Herzog & De Meuron. Architecten die meestal kiezen voor ‘vergeten’ locaties. Met hun ontwerpen blazen ze deze plekken nieuw leven in. Hun gebouwen worden gekenmerkt door het gebruik van geometrische vormen en vernieuwend gebruik van materialen. Om tot zo’n ontwerp te komen, werken ze voornamelijk met schetsmaquettes. Zo kunnen ze bepalen welk vormentaal voor de locatie werkt.

Met deze kennis in het achterhoofd is er begonnen aan het ontwerp van een paviljoen. Het ontwerp begon met het zoeken van een typische ‘vergeten’ locatie in Rotterdam. Dit werd De Boompjes: ondanks de schitterende ligging zie je er maar weinig mensen. De belangrijkste reden voor dit feit is dat het water (de onderkade) moeilijk te bereiken is, terwijl dit juist het gene is wat deze plek aantrekkelijk maakt. Het voornaamste doel werd dan ook het verbinden met de boven- en onderkade.

Middels toepassing van de ontwerpmethodes van Herzog & De Meuron ontstond het ontwerp voor ‘Gangway’, een doorgangsruimte die optimaal gebruikt van de zichtslijnen aan de Maas.