ROTTERDAM IN BEWEGING

ROTTERDAM IN BEWEGING

  • Project: ROTTERDAM IN BEWEGING
  • Year: 2012

“Ontwerp een tijdelijk paviljoen voor de Kop van Zuid, met 2 functies, die binnen 24 uur kunnen wisselen.”

De inspiratie voor dit paviljoen is gevonden tijdens het “maasjutten” in Rotterdam. Ik vond daar een melkcupje en een slakkenhuis, die beiden op een vergelijkbare manier verweerd waren; afgesleten en open. Dit bleek niet het enige te zijn waarin deze, totaal verschillende, objecten, gelijkenissen toonden.

Het zijn 2 objecten die niet thuis horen in Rotterdam. Beiden doen denken aan rust, iets wat Rotterdam niet kent. Het is een stad die altijd doorgaat, op volle toeren. Op afstand en in beweging op zijn mooist. Deze laatste 2 factoren, afstand en beweging, zijn de basis voor dit paviljoen. Het paviljoen gaat mee in het stadsritme; altijd vooruit gaan, voorbij gaan en verdwijnen. Het paviljoen zal verweren en langzaam verdwijnen door het gebruik van de mensen die leven in het stadsritme van Rotterdam.

Functies
Overdag – Markt waar Rotterdamse etenswaren worden aangeboden
‘s Avonds – Restaurant waar de marktkraamhouders, van overdag, gezamenlijk Rotterdamse gerechten serveren.

Het paviljoen benadrukt de positieve kwaliteiten van Rotterdam. Daarom zullen de functies ook bijdragen aan het “Rotterdam gevoel”. Rotterdam kent namelijk nog geen typisch Rotterdams gerecht. Het doel is dan ook om aan het einde van een termijn van 3 maanden dit typische gerecht te vinden. Iedereen mag zijn interpretatie van het Rotterdamse eten aanprijzen in het paviljoen. Samen zullen zij strijden om de titel. Bezoekers kunnen stemmen op hun favoriete eten. Elke week moet de marktkoopman/ vrouw met de minste stemmen naar huis. Waardoor er 1 gerecht overblijft.

Na het verdwijnen van het paviljoen heeft de stad er weer een kwaliteit bij: “het Rotterdamse eten”